etoloakarnania

menu

 

   
 
Εκτροπή Αχελώου
 

Επιστολή του Δημάρχου Οινιαδών προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γεώργιο Σουφλιά

 

«κ. Υπουργέ
Με θλίψη και αγανάκτηση ο λαός της Αιτωλοακαρνανίας διάβασε τις δηλώσεις σας αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου. Οι δηλώσεις σας, ήταν (δηλώσεις) ενός βουλευτή της Θεσσαλίας που ενδιαφέρεται για ψήφους στην περιφέρεια του και όχι (δηλώσεις) ενός Υπουργού που πρέπει να ενδιαφέρεται για όλους τους Έλληνες. Μεταξύ των άλλων άτυχων δηλώσεων σας, ήταν και αυτή που ανέφερε ότι, δεν θα σεβαστείτε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σαν απάντηση αυτής σας της δηλώσεως, εγώ (και σαν δικηγόρος που είμαι) θα σας πρότεινα, να καταργήσουμε τότε τα Ελληνικά Δικαστήρια, γιατί όταν ένας Υπουργός δεν σέβεται τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, τότε τι πρέπει να περιμένει κανείς από ένα πτωχό και αγράμματο μικροδιαρρήκτη. Τι παράδειγμα θα δώσουμε σε αυτόν, προκειμένου να σέβεται τη Δικαιοσύνη. Εν πάση όμως περιπτώσει κ Υπουργέ αφού δε θα σεβαστείτε την απόφαση του Σ.Τ.Ε. πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν και τα Δικαστήρια της Ευρωπαϊκής Ένώσης, στα οποία θα καταφύγουμε αμέσως. Πέρα από αυτά κ. Υπουργέ, αφού το «παίζεται» παλικαράς πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν και οι δυναμικές κινητοποιήσεις. Σας υπενθυμίζω μόνο ότι και η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη, επιχείρησε το 1979 να κατασκευάσει στο Νεοχώρι (έδρα του Δήμου Οινιάδων) Πετροχημικό Εργοστάσιο, και το Νεοχώρι αντιστάθηκε μόνο του με το δυναμισμό που εμείς μόνο ξέρουμε, και ματαιώθηκε η κατασκευή του εργοστασίου. Τώρα αντιδρά ένας ολόκληρος νομός, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας και σας το λέω με βεβαιότητα ότι η εκτροπή δε θα γίνει.


Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι στη σημερινή εποχή, εκτροπές ποταμών γίνονται μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες.
Πρέπει επίσης να ξέρετε ότι η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας , από την επόμενη ημέρα της εκλογής της, σταμάτησε αμέσως το έργο της εκτροπής του ποταμού EYRO. Γέλασα όταν διάβασα στις δηλώσεις σας, ότι αναφέρατε πως η εκτροπή θα βοηθήσει το περιβάλλον. Ξέρετε βέβαια (και αν δε το ξέρετε σας το λέω εγώ), ότι η κοιλάδα του Αχελώου εντάσσεται στην «NATURA 2000» όπως επίσης (εντάσσεται) και στη συνθήκη RAMSAR και δεν επιτρέπονται έργα που επιφέρουν καταστρεπτικές επιπτώσεις (παραμόρφωση τοπίων, αφανισμό φυσικής κοίτης, μνημείων, εισροή θαλασσινού νερού μέσα στο ποτάμι σε μήκος πολλών χιλιομέτρων με συνέπεια την καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, πράγμα που σημαίνει, καταστροφή της ποιότητας των χωραφιών, με άμεση συνέπεια στην «φτωχή τσέπη» των αγροτών. Βλέπετε εσείς είστε πολιτικός Μηχανικός, Βουλευτής και τώρα Υπουργός, ποτέ όμως αγρότης.


Γνωρίζετε πολύ καλά κ. Υπουργέ ότι, από ενεργειακής πλευράς θα έχουμε απώλεια ενέργειας σε σχέση με τη μη εκτροπή. Ως προς την γεωργική παραγωγή, η προστιθέμενη αξία των νέων ποσοτήτων γεωργικών προϊόντων που θα παραχθούν, δεν θα ξεπερνάει τα 30 δις δρχ. ετησίως δηλαδή ένα ποσό που μετά βίας θα καλύπτει τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του έργου. Γνωρίζετε επίσης ότι, το αρδευτικό πρόβλημα του Θεσσαλικού κάμπου σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνητό, αφού οι υπολογισμοί που γίνονται για να εκτιμήσουν το έλλειμμα του σε αρδευτικό νερό, γίνονται με την προϋπόθεση της άρδευσης του 100% του κάμπου, πράγμα εξωπραγματικό και ανέφικτο ακόμα και για περιοχές που διαρρέονται από μεγάλα ποτάμια όπως η Αιτ/νία. Το πολύ περίεργο είναι ότι ενώ όλοι (και εσείς κ. Υπουργέ) κόπτεστε για την δήθεν επικείμενη καταστροφή του Θεσσαλικού κάμπου, δεν κάνετε τίποτα για την προώθηση στη Θεσσαλία έργων που θα έχουν άμεσο ευεργετικό αποτέλεσμα και έχουν προταθεί κατά το παρελθόν από ακριβοπληρωμένες μελέτες, για λογαριασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ όπως είναι π.χ η επαναπλήρωση της λίμνης Κάρλας, φράγματα για να συγκρατούν (το Χειμώνα) τα νερά των ποταμών: Πηνειού, Ενιππέα, Φαρσαλίτη, Τιταρησίου κ.λ.π. τα οποία (νερά) χάνονται στη θάλασσα και θα μπορούσε με τα κατάλληλα φράγματα να αρδευτεί ο κάμπος της Θεσσαλίας.
Δεν θα σας αναλύσω και το ότι, θα επέλθει καταστροφή στον υδροβιότοπο του Δέλτα του ποταμού, όσο και στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, γιατί (η λιμνοθάλασσα), λόγω της παντελούς έλλειψης γλυκού νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και των μεγάλων εξατμίσεων κατά την ίδια περίοδο, θα μετατραπεί σε μια απέραντη αλυκή και θα γίνει ακατάλληλη για την επιβίωση κάθε οργανισμού. Σημειώνω επίσης ότι το θαλασσινό νερό θα εισβάλλει σε απροσδιόριστο βάθος μέσα στις ήδη καλλιεργούμενες και πολύ εύφορες περιοχές του Λεσινίου, της Κατοχής, του Νεοχωρίου, της Γουριάς, της Πενταλόφου, κ.λ.π. καθιστώντας αυτές σε μεγάλο βαθμό, ακατάλληλες για κάθε είδους καλλιέργεια.


Δεν σας νοιάζει κ. Υπουργέ το ότι, η φιλοσοφία του έργου είναι η διεύρυνση των Περιφερειακών ανισοτήτων αφού σκοπεύει στην περαιτέρω ανάπτυξη μιας ήδη ανεπτυγμένης (με τα Ελληνικά δεδομένα) περιοχής δηλ. της Θεσσαλίας και περαιτέρω υποβάθμιση μιας άλλης, ήδη υπανάπτυκτης δηλ. της Αιτωλ/νίας (η οποία είναι τελευταία σε ανάπτυξη από όλους τους Νομούς της Ελλάδος), σας νοιάζει μόνο, να είστε καλοί στους «χωριανούς» σας και τίποτα άλλο. Ούτε νοιάζεστε μην φθαρεί αυτό το οικοδόμημα που προσπαθεί να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, τον οποίο εσείς, με τις συνεχείς «γκάφες» σας το «ταρακουνάτε».
Να σας υπενθυμίσω μία γρήγορη σύγκριση της Θεσσαλίας με την Αιτωλ/νία.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: πολύ καλό οδικό δίκτυο. Πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο. Δίκτυο φυσικού αερίου. Από τα μεγαλύτερα και εμπορικότερα λιμάνια της Ελλάδος, ο Βόλος. Βαριά βιομηχανία. Αρδεύεται το 53% του Θεσσαλικού κάμπου, ενώ στο σύνολο της Ελλάδας , αρδεύεται μόνο το 33%. Η Θεσσαλία έχει από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα, και έχει συνεχή πληθυσμιακή αύξηση λόγω οικονομικών δυνατοτήτων, αντίθετα η
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Άθλιο οδικό δίκτυο, ανύπαρκτη εμπορική κίνηση, παντελή έλλειψη βαριάς βιομηχανίας. Αρδεύεται το 60% των καλλιεργούμενων εδαφών και ευτυχώς, γιατί η γεωργία συμμετέχει κατά 45% στην διαμόρφωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος (22% για την Θεσσαλία). Συνεχή πληθυσμιακή μείωση του νομού.


κ. Υπουργέ, θα μπορούσα να σας γράψω δεκάδες σελίδες, για το θέμα του εγκλήματος της εκτροπής του Αχελώου.
Ένα μόνο θα σας πω. Μην παρασύρετε την Κυβέρνηση στην διάπραξη αυτού του εγκλήματος. Και κάτι ακόμα, «ενώ η φύση δονείται από το ορχηστρικό παραλήρημα φυτών και ζώων μέσα στις όχθες του Αχελώου» (όπως έγραψε κάποιος δημοσιογράφος – ποιητής), εσείς κ. Υπουργέ δεν έχετε δεν έχετε θέση στον τόπο που ρέουν τα πολύτιμα υγρά της πνευματικής γονιμικής λειτουργίας, εκεί που ο γλυκός αέρας της Άνοιξης υποκινεί τη φύση και ιδού η φύση στον Αχελώο χορεύει, βάκχειται, μελωδεί έμφορτη πανώριων καρπών. Με την ευκαιρία, να Σας θυμίσω κ. Υπουργέ, και τι, έγραψε ο Άγγλος συγγραφέας Tim Salmon (εφημερίδα «Καθημερινή» της 6-8-1987 ), για τον Αχελώο: «Ο Αχελώος είναι χωρίς αμφισβήτηση από τα πιο όμορφα ποτάμια της Ευρώπης και το κομμάτι που θα πνιγεί κάτω από τα έργα είναι το πιο παρθένο και το πιο υπέροχο…Μαζί με τη φυσική άποψη του Αχελώου, θα πνιγεί και η φυσική βλάστηση – τα πλατάνια, τα παραποτάμια λιβάδια και τα πιο παραγωγικά χωράφια…Τόσες πόλεις και τόσα μέρη έχουν καταστραφεί στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια–πάντα στο όνομα της «αξιοποίησης». Αξίζει άραγε πάντα αυτή η αξιοποίηση; Ή μήπως, μέσα από αυτή, χάνεται κάτι πολύ πιο σημαντικό – η ίδια η Ελλάδα»;
Αυτά τα έγραψε κ. Υπουργέ ένας Άγγλος, εσείς βέβαια είστε Θεσσαλός (δηλ. το χωριό Σας, οι ψηφοφόροι Σας και τίποτ' άλλο).


Να Σας θυμίσω κ. Υπουργέ, ότι από το Νομό μας, «έκλεψαν» τα νερά του ποταμού Μόρνου και τα νερά του ποταμού Εύηνου. Μας έμεινε ο Αχελώος. Μην τον «κλέψετε» κι αυτόν.


Πάντως, τελειώνοντας, θα ήθελα να ξέρετε, ότι, αν συνεχίσετε την ίδια τακτική, εσείς θα μετανιώσετε. Τον Αχελώο, δεν θα τον πάρετε ποτέ. Θα αντισταθεί όλος ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, μέχρι του σημείου που δεν μπορείτε να διανοηθείτε. Αν μπορείτε, ελάτε να τον πάρετε».

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση