etoloakarnania

menu

 

   
 
Εκτροπή Αχελώου: Εκτροπή Λογικής
 

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Προέδρου της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας κ.Ευθύμιου Σώκου, στη συνέντευξη προς τους εκπροσώπους του αθηναϊκού τύπου για την εκτροπή του Αχελώου

 

3 Ιουνίου 2004,  

Κυρίες και κύριοι,

 

Έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε τα συμφέροντα αυτού του τόπου και όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας προτάσσοντας επιχειρήματα και αποδείξεις ενός έργου το οποίο λέμε «εκτροπή του Αχελώου» αλλά είναι εκτροπή της λογικής. Ενός έργου Φαραωνικής έμπνευσης και χαρακτήρα το οποίο μάλλον ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά έχει και δε στηρίζεται καθόλου σε γεγονότα και σε οικονομικό αποτέλεσμα. Βλάπτει και δεν ωφελεί.

Σε σχέση με το περιβάλλον, ήδη ο Αχελώος που προστατεύεται από τις πηγές του μέχρι τις εκβολές από τη NATURA 2000, διεθνή συνθήκη για την προστασία της φύσης, έχει υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές με τα τρία μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα των Κρεμαστών στις αρχές της δεκαετίας του '60, του Καστρακίου στη δεκαετία του εβδομήντα και της Στράτου τη δεκαετία του '80.

Σήμερα ο Αχελώος είναι ένα κανάλι εντελώς τιθασευμένο που στέλνει στη θάλασσα μόνο καθαρά νερά. Η ζωογόνος δύναμη του Αχελώου σε όλο το Δέλτα του και όπου περνούσε ήταν τα φερτά υλικά, ήταν η διαρκής ανανέωση της φύσης και του περιβάλλοντος, και βεβαίως η καταστροφή ιδιαίτερα στο Δέλτα του Αχελώου είναι ανεπανόρθωτη.

Εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν πάψει να δημιουργούνται οι περίφημες λουρονησίδες σε μια περιοχή εκατόν εξήντα χιλιάδων στρεμμάτων, με αποτέλεσμα από την έλλειψη φερτών υλών να δημιουργούνται προβλήματα και βεβαίως, αν υλοποιηθεί το εγχείρημα της εκτροπής, από την έλλειψη των νερών, να ερημωθεί η περιοχή.

Δε θα έχουμε όμως μόνο προβλήματα στις εκβολές. Θα έχουμε και προβλήματα υφαλμύρωσης του υπογείου ορίζοντα, του υδροφόρου ορίζοντα, και οι παλιότερες μελέτες λένε ότι αυτή η υφαλμύρωση μπορεί να φτάσει σε βάθος τριάντα πέντε χιλιομέτρων.

Το περιβάλλον βεβαίως ήδη έχει υποστεί μια τρομακτική, ανεπανόρθωτη ζημιά. Μιλάμε για μια κατάσταση βαρβαρότητας στην περιοχή της Μεσοχώρας, εκεί που υλοποιούνται τα έργα. Αξίζει από περιέργεια κάποιος να επισκεφτεί αυτή την περιοχή για να αισθανθεί δυστυχής που είναι Έλληνας πολίτης.

Κυρίες και κύριοι, δεν είμαστε μόνοι μας σ' αυτόν τον αγώνα. Κάποιοι λένε οι Αιτωλοακαρνάνες αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των Θεσσαλών και βρίσκονται σε έναν αγώνα κατά των Θεσσαλών. Δεν είμαστε καθόλου κατά των Θεσσαλών και δεν είμαστε μόνοι μας.

Οι ενημερωμένοι άνθρωποι σ' αυτή τη χώρα είναι εντελώς κατά αυτού του έργου. Οι ενημερωμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι σαφώς κατά του έργου, και οι ενημερωμένοι άνθρωποι που έχουν και τη δυνατότητα να λαμβάνουν κάποιες αποφάσεις είναι σαφώς κατά του έργου στο βαθμό που η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού γνώρισε από την καλή και από την ανάποδη τι σημαίνει εκτροπή, αρνήθηκε την οποιαδήποτε χρηματοδότηση. Κι αυτό δεν έγινε τώρα, έγινε και πολύ παλιότερα.

Μόνοι τους είναι αυτοί που το υποστηρίζουν το έργο, και δυστυχώς το υποστηρίζουν τα τρία μεγάλα κόμματα: η Κυβέρνηση, η Αντιπολίτευση και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

Δεν καταφερόμαστε κατά κανενός και σας είπαμε και σας επαναλαμβάνω ότι με αποδείξεις και επιχειρήματα πορευόμαστε. Και πλέον έχουμε και την ηθική με το μέρος μας. Όταν δύο αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, η απόφαση του '94 και η απόφαση του 2002, δικαιώνουν τις θέσεις μας – του '94 απολύτως και του 2002 εν μέρει – και το έργο αυτό είναι «κολλημένο», να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, ήρθε η ώρα που αυτό το έργο θα πρέπει τα κόμματα, Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση, να το ξανασκεφτούν. Είναι ώριμες οι συνθήκες να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους.

Να λάβουν υπόψη τους τι συμβαίνει. Σας είπα για το περιβάλλον. Να πάμε παρακάτω. Το έργο με μέτριους υπολογισμούς, αν ποτέ ολοκληρωθεί και γίνει ένα εγχείρημα στη μέση του πουθενά, θα στοιχίσει με τιμές του '98, ένα τρισεκατομμύριο τριακόσια δισεκατομμύρια δραχμές, και όλα αυτά από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπάρχουν τέτοια λεφτά;

Αυτό νομίζω ότι είναι, μαζί με την ιδιωτική δαπάνη, το ένα δωδέκατο των χρημάτων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Είναι κάτι λιγότερο από ό,τι είναι η Ελληνική συμμετοχή στα Προγράμματα του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ποιος μπορεί να υποθηκεύσει με ένα τέτοιο έργο τόσα πολλά χρήματα του Ελληνικού λαού και πότε αυτά τα λεφτά θ αποσβεστούν; Θα υπάρξει απόσβεση; Πιστεύουμε καμία, γιατί μόνο το κόστος λειτουργίας των αρδευτικών έργων αυτών, αν ποτέ ολοκληρωθούν, όχι μόνο δε θα αποφέρει όφελος στην Εθνική Οικονομία, αλλά θα δημιουργεί κάθε χρόνο και ένα έλλειμμα, μία ζημιά.

Για ποια προϊόντα; Το έργο το εμπνεύστηκαν κάποιοι την εποχή που ο Ελληνικός λαός πεινούσε, και αντί για σιτάρι έτρωγε βρίζα και το καλαμπόκι ήταν πάρα πολύ σπουδαίο πράγμα. Το σιτάρι έλειπε εντελώς και οι ορεινοί πληθυσμοί αντάλλασαν πατάτες με σιτάρι. Τότε που η Ελλάδα είχε υποσιτιστικό πρόβλημα, είπαν κάποιοι να εκτρέψουμε τον Αχελώο, να αποκτήσουμε περισσότερα κατά στρέμμα σιτηρά για να τραφεί ο τόπος.

Σ' αυτή τη λογική υπήρχαν και κάποια άλλά πράγματα. Να αποξηράνουμε τις λίμνες στη Θεσσαλία, να αποκτήσει ο Θεσσαλός αγρότης περισσότερες εκτάσεις, να αποκτήσουμε περισσότερα σιτάρια. Εφτά λίμνες αποξηράνθηκαν στο Θεσσαλικό κάμπο, εξαφανίστηκαν όλοι οι υγρότοποι και βιότοποι της Θεσσαλίας, με κορυφαίο τη λίμνη Κάρλα στο 1962.

Θέλω να αναφερθώ λίγο στην Κάρλα. Σηματοδοτεί μια κατάσταση πριν από σαράντα δύο χρόνια, και το τι γίνεται σήμερα. Κάρλα: Να αποκτήσει ο κόσμος χωράφια, να αποκτήσει περισσότερα έσοδα. Μέσα σε λίγα χρόνια από το '62 και μετά αποδείχτηκε ότι το έργο αυτό όχι μόνο δεν απέφερε τίποτε, αλλά άρχισαν πάλι να προβληματίζονται τι θα την κάνουν, γιατί είχε συντελεστεί μια καταστροφή στο περιβάλλον της Θεσσαλίας, οι αποδώσεις ήταν πολύ μικρότερες από αυτές που περίμεναν, και αντί για όφελος είχαν ζημιά. Και αρχίζει πάλι ο προβληματισμός να ξαναπλημμυρίσουμε την Κάρλα. Βεβαίως, αν είχαν εκτρέψει τον Αχελώο εδώ και είκοσι χρόνια, μάλλον την Κάρλα θα την κρατούσαν όπως ήταν, πεδιάδα.

Αφού λοιπόν οι αγώνες μας ήταν τέτοιοι και το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωνε τις αποφάσεις των Κυβερνήσεων, φτάσαμε στο σημείο η Κάρλα να ξαναγίνει αντικείμενο στη λογική της Κυβέρνησης, να προβληματιστούν και να δημοπρατήσουν τα έργα. Υπάρχει ο επαναπλημμυρισμός της Κάρλας με πάρα πολλά χρήματα, τμήμα της Κάρλας όμως. Δείτε πόσο σύντομα τα μεγάλα οράματα και οι προσδοκίες μιας εποχής, στη λογική των μεγάλων έργων, των μεγάλων οραμάτων, κατέρρευσαν, διαψεύστηκαν, αποδείχτηκαν εντελώς καταστροφικά, για να έρθουμε σήμερα και να λέμε ότι θα σώσει τουλάχιστον την περιοχή της Μαγνησίας η Κάρλα.

Ο ίδιος δρόμος δεν είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα ακολουθηθεί και με τον Αχελώο; Ο ίδιος δρόμος δεν θα αναγκάσει κάποιους άλλους αύριο – γιατί στερούμε πόρους από τα παιδιά μας και από τη χώρα – να επανεξετάσουν κάποια άλλα πράγματα και να σκεφτούν με τη λογική; Πιστεύω ότι είναι έτσι.

Εμείς λέμε τώρα. Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, οι ανάγκες είναι άλλες, το νερό το θέλουμε, λέει η τελευταία μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ, για να καθαρίσουμε τον Πηνειό και να αποκαταστήσουμε το κατεστραμμένο περιβάλλον στη Θεσσαλία και να ανεβάσουμε τον υδροφόρο ορίζοντα γιατί έχει κατέβει πάρα πολύ. Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Γιατί είχαμε καταστροφική επέμβαση στο περιβάλλον της Θεσσαλίας. Αποξήρανση λιμνών, αποξήρανση της Κάρλας, μη ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και μόλυνση του Πηνειού.

Αντί να στραφούμε προς την κατεύθυνση αυτή, πηγαίνουμε σε Φαραωνικής έμπνευσης αναμφιβόλου αποτελεσματικότητας καταστροφικές επεμβάσεις και λέμε Αχελώος και τίποτε άλλο. Υπάρχουν άλλες λύσεις; Βεβαίως κα υπάρχουν. Και οι μελέτες το λένε, και άνθρωποι που πονάνε τον τόπο τους το λένε. Ο νυν Υφυπουργός Δημοσίων Έργων, ο κύριος Ξανθόπουλος, έχει αποδείξει ότι μπορούν τα υπάρξουν φράγματα, ταμιευτήρες νερού που θα συγκεντρώνουν αυτό το νερό που πλημμυρίζει η Θεσσαλία το χειμώνα για να το χρησιμοποιούν το καλοκαίρι, και βεβαίως τα μικρά αυτά φράγματα, όπως είναι το Φράγμα Σμοκόβου, έργο της τελευταίας πενταετίας, μπορεί να αναβαθμίσουν και το περιβάλλον, και τον υδροφόρο ορίζοντα και να δώσουν λύση στη Θεσσαλία. Αυτό προτείνουμε.

Τα χρήματα που προτείνεται να ξοδέψουν σε ένα αναποτελεσματικό έργο, σε ένα καταστροφικό έργο, να το ξοδέψουν για να αναπτυχθούν οι υποδομές και στη Θεσσαλία και στην Αιτωλοακαρνανία και στην υπόλοιπη περιφέρεια της χώρας, είναι πάρα πολλά τα χρήματα. Τα οφέλη μηδαμινά, και αν υπάρξουν οφέλη για κάποιους, οι κάποιοι θα είναι εντελώς συγκεκριμένοι και περιορισμένοι, και θα είναι οφέλη σε βάρος του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας.

Η Αιτωλοακαρνανία, κυρίες και κύριοι, βρίσκεται στην τελευταία κλίμακα από πλευράς υποδομών και από πλευράς εισοδήματος. Είμαστε στο πενήντα δύο τοις εκατό του Πανευρωπαϊκού μέσου όρου από πλευράς ΑΕΠ και περίπου στο εβδομήντα τοις εκατό από πλευράς ΑΕΠ σε Πανελλαδικό επίπεδο.

Η Αιτωλοακαρνανία με τους πλούσιους φυσικούς πόρους δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει άρδευση παρά μόνο στο εξήντα τοις εκατό των καλλιεργήσιμων εδαφών της. Ξέρετε πόσος είναι ο κλήρος, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αρδεύονται στη Θεσσαλία; Εξήντα τοις εκατό, όσο και στην Αιτωλοακαρνανία. Εκεί που υποτίθεται ότι υπάρχει έλλειψη νερού, και καλόπιστα να δεχτούμε ότι υπάρχει έλλειψη νερού – με την έννοια την εξής γιατί γίνεται σπατάλη του νερού – αρδεύεται το εξήντα τοις εκατό. Στις δικές μας περιοχές που υποτίθεται ότι είμαστε γεμάτοι νερά, αρδεύεται επίσης το εξήντα τοις εκατό. Φαντάζομαι ότι κουβεντιάζουμε καλόπιστα.

Υπάρχει ένα έλλειμμα δημοκρατικού διαλόγου. Ένα τόσο μεγάλο έργο και να μην έχει απασχολήσει τη Βουλή των Ελλήνων παρά μόνο μία φορά, το 1996, για να ανατεθεί η σύμβαση που θα εκτελούσε αυτό το έργο; Δε θα έπρεπε τα κόμματα να έχουν μια άλλη συμπεριφορά στη Βουλή για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα; Πιστεύουμε πως ναι.

Από τη θέση αυτή καλούμε πραγματικά όλους να ξανασυσκεφθούν πρώτα μεταξύ τους και μετά όλοι μαζί να δούμε τι κάνουμε. Δεν αντιστρατευόμαστε σε καμία περίπτωση το συμφέρον των Θεσσαλών. Το συμφέρον των Θεσσαλών είναι και συμφέρον των Αιτωλοακαρνάνων, και το συμφέρον των Αιτωλοακαρνάνων και των Θεσσαλών μαζί είναι και συμφέρον όλων των Ελλήνων. Παλεύουμε ακριβώς για το συμφέρον των Ελλήνων.

Υπάρχει η εισήγηση της κυρίας Σακελλαροπούλου, χαιρόμαστε γι' αυτή την εξέλιξη, αγγίζει τη λογική και έχει επισημάνσεις οι οποίες είναι χρήσιμες.

Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να σταματήσει και από τη μεριά της Κυβέρνησης, και εννοώ και της προηγούμενης Κυβέρνησης. Μόλις εμφανίζεται στον ορίζοντα μια συγκεκριμένη σύμφωνα με τη λογική άποψη, αμέσως να φτάνουμε να «καπελώνουμε» τα πάντα. Διαβάστε σήμερα στις εφημερίδες για να δείτε ποια ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τη δημοσίευση που είχαμε χτες στις εφημερίδες μέρους της εισήγησης.

Πιστεύω ότι αυτό δεν οδηγεί πουθενά, και αυτό πρέπει να το καταγγείλουμε. Εδώ δεν ήρθαμε να εκπροσωπήσουμε τον εαυτό μας, και είμαστε σε μια προσπάθεια όλοι μαζί με επιχειρήματα, με αποδείξεις.

Από τη θέση αυτή κάνουμε έκκληση να σταματήσει αυτή η πλειοδοσία και αυτός ο ανταγωνισμός που δυστυχώς και το πολιτικό μας σύστημα το κατεβάζει πάρα πολύ χαμηλά, και τις ανάγκες της χώρας δεν τις βλέπει με το σωστό μάτι. Τα κόμματα ανταγωνίζονται για τους ψήφους των Θεσσαλών, εξαπατώντας στην κυριολεξία τον κόσμο.

Εδώ δεν είμαστε σε μία μάχη επιχειρημάτων πλέον, είμαστε σε μία μάχη για το ποιος θα επικρατήσει, ή ποιος είναι πιο ένθερμος υποστηρικτής σ' αυτό το έγκλημα. Η βαρβαρότητα αυτή σε όλες τις μορφές δεν πρέπει να επικρατήσει σήμερα στην Ελλάδα.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση, καλούμε όλα τα κόμματα, καλούμε τους ευαίσθητους πολίτες αυτής της χώρας να συνταχθούμε όλοι σε μία προσπάθεια και σε έναν αγώνα για μια άλλου είδους ανάπτυξη και στη Θεσσαλία, και στην Αιτωλοακαρνανία και στην Ελλάδα. Για μια ανάπτυξη που να έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα, με την αειφορία, για μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον γιατί το μόνο που έχουμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας – εκτός από τη βιβλιοθήκη μας, πιστεύω εγώ – είναι οι φυσικοί πόροι και το περιβάλλον.

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση