etoloakarnania

menu

 

   
 
Διαμαρτυρία για την εκτροπή
 

Απο το Συλλογο Αιτωλοακαρνανών Περιστερίου 'Κοσμάς ο Αιτωλός' :

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Στις 6 Ιουλίου 2006, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιος Σουφλιάς, κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο με στόχο τη δια νόμου έγκριση των έργων εκτροπής του ποταμού Αχελώου.
Γνωρίζοντας πως οι νόμοι δεν υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, ο Υπουργός ζητά από τη Βουλή να παρακάμψει τη Δικαιοσύνη και την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία και να νομιμοποιήσει ένα έργο που τέσσερις φορές έχει κριθεί παράνομο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απορρίψει την χρηματοδότησή του λόγω επιφυλάξεων στη βιωσιμότητά του.
Η εκτροπή του Αχελώου από τη Νότια Πίνδο προς τη θεσσαλική πεδιάδα σχεδιάστηκε αποκλειστικά για αρδευτικούς λόγους, και είναι ένα τεχνικά περίπλοκο εγχείρημα άγνωστου μέχρι στιγμής συνολικού κόστους. Αποτελείται κυρίως από τα εξής μεγάλα έργα:
- Φράγμα Μεσοχώρας και ταμιευτήρας: Ύψος 150 μ., το μεγαλύτερο φράγμα της Ευρώπης, έχει ήδη ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια αλλά η λειτουργία του έχει «κολλήσει» στις απαλλοτριώσεις των κατακλυζόμενων περιουσιών.
- Σήραγγα Μεσοχώρας – Γλύστρας: Μήκος 7,5 χλμ. Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
- ΥΗΣ Γλύστρας: Δυνατότητα συνολικής παραγωγής ενέργειας 308 GWh.
- Φράγμα Συκιάς και ταμιευτήρας: Το βασικό έργο της εκτροπής θα έχει ύψος 150 μ. Δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω της έκδοσης τεσσάρων ακυρωτικών αποφάσεων από το ΣτΕ.
- ΥΗΣ Συκιάς: Θα έχει δυνατότητα συνολικής παραγωγής ενέργειας 207 GWh.
- Σήραγγα εκτροπής (Συκιά – Μουζάκι): Μήκος 17,4 χλμ. Θα διαπερνάει την οροσειρά Πίνδου.
- Συγκρότημα Μουζακίου – Μαυροματίου και αναρρυθμιστικός ταμιευτήρας: Ύψος φράγματος Μουζακίου 25-55 μ., συνολικός όγκος δεξαμενής 7,7 εκ. μ3, ισχύς ΥΗΣ 264 MW.
Όπως έχει αποδειχθεί από δεκάδες μελέτες έγκυρων επιστημόνων, η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί ένα οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έγκλημα. Το πραγματικό υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν είναι η ανεπάρκεια νερού, αλλά η μνημειώδης κακοδιαχείρισή του που σταθερά ενθαρρύνεται από καταστροφικές πολιτικές επιλογές των τελευταίων δεκαετιών. Η εκτροπή του Αχελώου όχι απλώς δε θα επιλύσει το πρόβλημα, αλλά θα το επιτείνει, δίνοντας την ψευδή εικόνα της ύπαρξης ανεξάντλητων υδάτινων πόρων και υποστηρίζοντας πρακτικές κατασπατάλησής τους.
Η «βάφτιση» από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ της εκτροπής του Αχελώου σε «έργο προστασίας περιβάλλοντος» αποτελεί τραγέλαφο. Κανένα περιβαλλοντικό έγκλημα, όπως η επί δεκαετίες υποβάθμιση του υδάτινου περιβάλλοντος της Θεσσαλίας από την εντατική γεωργία, δεν μπορεί να διορθωθεί με ένα άλλο περιβαλλοντικό έγκλημα.
Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς για την κατάθεση των τροπολογιών, ανέφερε ότι αντιδρούν στο έργο κάποιες μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που πάσχουν από οικολογικό στραβισμό και οι τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας είτε από άγνοια είτε από τοπικιστικό εγωισμό παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η μερική εκτροπή του Αχελώου δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση στο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό μέλλον της περιοχής τους.
Επειδή ούτε άγνοια έχουμε και ούτε από τοπικιστικό εγωισμό διακατεχόμαστε, σας ενημερώνουμε ότι με την εκτέλεση του έργου:
- Οι κάτοικοι οικισμών της ορεινής περιοχής του Άνω Αχελώου, όπως η Μεσοχώρα και το Αρματωλικό, θα ξεριζωθούν από τον τόπο των προγόνων τους, καθώς τα χωριά τους θα βυθιστούν για πάντα στα νερά των τεχνητών λιμνών.
- Η πολιτιστική ταυτότητα της ορεινής περιοχής του Άνω Αχελώου θα χαθεί. Πολλά σημαντικά μνημεία, όπως τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια Καρυάς και Πετρωτού και το Βυζαντινό μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων, θα πνιγούν στους βυθούς των τεχνιτών λιμνών.
- Στην περιοχή του Άνω Αχελώου με την κατασκευή των φραγμάτων αναμένεται να:
o Υποβαθμιστεί το εναπομένον ποτάμιο οικοσύστημα με τη μειωμένη και ακανόνιστη παροχή νερού και την αλλαγή στη μορφολογία της λεκάνης απορροής του Αχελώου.
o Χαθεί η βιοποικιλότητα αφενός με την εξαφάνιση ειδών όπως η βίδρα, η πέστροφα και ο νεροκότσυφας και αφετέρου με την κατάκλυση της παραποτάμιας βλάστησης και των οικοτόπων της άγριας πανίδας.
- Στο σύμπλεγμα των εκβολών του Αχελώου και των υγροτόπων του Μεσολογγίου (προστατευόμενη διεθνώς περιοχή από τη Συνθήκη Ramsar για την ορνιθολογική της σημασία), αναμένεται ότι θα:
o Διαταραχθεί σοβαρά η ποιότητα των βιοτόπων.
o Επηρεασθούν άμεσα από μια τέτοια υποβάθμιση είδη πτηνών όπως η Χαλκόκοτα, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Μικροτσικνιάς, οι Ποταμίδες και ο Δασότρυγγας.
o Επηρεαστούν αρνητικά λόγω αύξησης της αλατότητας είδη όπως το Αηδόνι, ο Δενδροτσοπανάκος, η Σακκουλοπαπαδίτσα, το Ψευταηδόνι, αλλά και τα διάφορα είδη ερωδιών (Ήταυρος, Μικροτσικνιάς Νυχτοκόκορας κ.α)

Θα θέλαμε επίσης, να μας απαντήσει (αν μπορεί), ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς:
- Γιατί δεν υπάρχει μελέτη οικονομικής σκοπιμότητας για το έργο;
- Γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη οι σοβαρότατες αρνητικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του έργου;
- Γιατί υπάρχει μελετητική ανωριμότητα και έλλειψη σημαντικών στοιχείων που αφορούν το κόστος του έργου;
- Γιατί με τις τροπολογίες του παραβιάζει την Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΚ για το νερό η οποία υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποτρέψουν την περαιτέρω επιδείνωση των υδάτινων οικοσυστημάτων, να τα προστατέψουν και να προωθήσουν τη βιώσιμη χρήση του νερού;

Αγαπητές φίλες και φίλοι,
«Η δια νόμου υπερπήδηση της Δικαιοσύνης και της νομιμότητας αποτελεί ύβρη κατά του δημοκρατικού πολιτεύματός μας και αφαίρεση του δικαιώματος των πολιτών να ασκούν κριτική σε καταστροφικές αποφάσεις για το περιβάλλον, την εθνική οικονομία και την κοινωνία».
Γι’ αυτό, σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά ενημέρωσής μας για την Εκτροπή του Αχελώου και να συμμετάσχετε στην ειρηνική διαμαρτυρία μας, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ώρα 7:00μ.μ. στο Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ στο Νυδρί της Λευκάδος.

 

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση