etoloakarnania

menu

 

   
 
Η Αιτωλοακαρνανία σήμερα
 

Ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας και ένας από τους πλουσιότερους από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος, με υδάτινο δυναμικό οκτώ λιμνών, δυο λιμνοθαλασσών και τριών ποταμών.

Πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας είναι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Οδικώς διασχίζεται από τον άξονα της Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα - Αντίρριο - Αγρίνιο-Αμφιλοχία-Αρτα-Γιάννενα, με την υπόλοιπη δε Στερεά Ελλάδα συνδέεται με τους άξονες Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο και Λειβαδιά-Ναύπακτο-Μεσολόγγι. Οδικώς συνδέεται επίσης με τη Λευκάδα και με φέριμποτ από τον Αστακό με την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, από το Άκτιο με την Πρέβεζα και από την Αμφιλοχία με την Πρέβεζα, τους Παξούς και την Κέρκυρα. Αεροπορικά εξυπηρετείται από το αεροδρόμιο του Ακτίου.


Πέντε είναι οι βασικές περιοχές που απαρτίζουν τον Νομό (στα όρια των παλαιών επαρχιών-διοικητική δομή που πλέον καταργήθηκε): Μεσολογγίου, Τριχωνίδας, Ναυπακτίας, Βόνιτσας και Ξηρομέρου, που φιλοξενούν έναν πληθυσμό 228.000 κατοίκων.
Ο νομός είναι ουσιαστικά αγροτικός. Υπάρχουν μεγάλες, κατά το πλείστον αρδευόμενες, καλλιεργήσιμες εκτάσεις στις πεδιάδες και τις εκβολές των ποταμών. Οι περιοχές Ανω και Κάτω Αχελώου, Βόνιτσας-Μοναστηρακίου, η παραλίμνια ζώνη της Τριχωνίδας, οι περιοχές Αμφιλοχίας-Λουτρού και οι εκβολές του Εύηνου ευνοούν τη γεωργία. Τα προϊόντα που καλλιεργούνται είναι κυρίως ελιές, καλαμπόκι, τριφύλλια, βαμβάκι, εσπεριδοειδή και καπνός, παραδοσιακή καλλιέργεια του νομού, που από τις αρχές του αιώνα αποτέλεσε προϊόν στο οποίο στηρίχτηκε η τοπική οικονομία.


Σημαντικότερη θέση ακόμη έχει στο νομό η κτηνοτροφική παραγωγή. Τα βοσκοτόπια καταλαμβάνουν πάνω από το 45% των εκτάσεων του νομού. Κυριαρχεί η, παραδοσιακής μορφής, μικρή οικογενειακή εκμετάλλευση.


Οι μεγάλες εκτάσεις που κατέχουν τα βοσκοτόπια, το ήπιο κλίμα και η ντόπια παραγωγή ζωοτροφών δίνουν στο νομό σημαντική θέση σε σχέση με την εκτροφή αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοίρων. Ταυτόχρονα υπάρχουν ακμάζουσες τυροκομικές μονάδες, ιδίως στην περιοχή της Αμφιλοχίας, που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας τυρί και τροφοδοτούν τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Ο αλιευτικός στόλος του νομού είναι μικρός. Υπάρχουν μικρά κυρίως σκάφη παράκτιας αλιείας με κυριότερα αλιευτικά κέντρα τον Αστακό, το Μύτικα, τη Ναύπακτο, την Πάλαιρο, τον Άγιο Νικόλαο Βόνιτσας, τη Βόνιτσα, την Αμφιλοχία, το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό.


Αντίθετα, μεγάλο δυναμισμό παρουσιάζει στο νομό η ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Οι εκτεταμένες υδάτινες εκτάσεις, λιμνοθάλασσες, λίμνες, προφυλαγμένοι κόλποι και κολπίσκοι ευνοούν την ανάπτυξη όλων των μορφών υδατοκαλλιέργειας, από τις παραδοσιακές εκτατικές μέχρι τις πλέον σύγχρονες εντατικές. Ψάρια των γλυκών νερών, πέστροφες, κυπρίνοι, θαλασσινά ψάρια, τσιπούρες και λαβράκια, αλλά και χέλια και μύδια αποτελούν τυπικό μέρος της παραγωγής του νομού.
Και βέβαια στην παραγωγή αυτή πρέπει να προσθέσει κανείς το φημισμένο αυγοτάραχο, το οποίο συλλέγεται από τον Αύγουστο έως το Σεπτέμβριο από τις μπάφες, τους θηλυκούς κεφάλους, και αφού λιαστεί με αλάτι λίγες μέρες, τυλίγεται με αγνό κερί.


Τέλος, σε ένα νομό που καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από δάση δεν θα μπορούσε να λείπει η δασική παραγωγή.. Σημαντική είναι επίσης και η παραγωγή σε κάρβουνο. Η μεταποιητική δραστηριότητα στο νομό δεν είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Κυριαρχούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κυρίως ειδών διατροφής, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες στην επαρχία Τριχωνίδας και στα τέσσερα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του νομού, στον άξονα Ναυπάκτου-Μεσολογγίου-Αγρινίου-Αμφιλοχίας.

Από πλευράς κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών στο νομό λειτουργούν σχολεία όλων των βαθμίδων, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια Ενιαία και ΤΕΕ, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου και η Πανεπιστημιακή Σχολή του Αγρινίου.


Το Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου διαθέτει κολυμβητήριο, γήπεδα βόλεϊμπολ, μπάσκετ και τένις με ελεύθερη είσοδο.
Βιβλιοθήκες υπάρχουν στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στη Ναύπακτο, στο Θέρμο και στην Αμφιλοχία.
Πολυάριθμοι τοπικοί σύλλογοι φροντίζουν για τη διατήρηση της παράδοσης στις πέντε αιτωλοακαρνανικές επαρχίες.
Στο νομό λειτουργούν τρία νοσοκομεία δύο στο Αγρίνιο και ένα στο Μεσολόγγι, τρεις ιδιωτικές κλινικές, οκτώ κέντρα υγείας, δύο υγειονομικοί σταθμοί και αγροτικά ιατρεία.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

 

 

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση