etoloakarnania

menu

 

   
 
Τα προβλήματα & οι προοπτικές της Αιτωλοακαρνανίας
 
Ανοικτή επιστολή

 

Προς τον νέο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας

Δυτικής Ελλάδας

κ. Παν. Καββαδά

 

Γραφείο κ. Γενικού

ΠΑΤΡΑ

 

«Η Αιτωλοακαρνανία μεταξύ σφύρας και Άκμονος;»

Ορισμένες επισημάνσεις για την κατάσταση που υπάρχει στο νομό

 

Κύριε Περιφερειάρχη

Σας καλωσορίζουμε, στον τόπο των «Τιτόρμων Αιτωλών»

 

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε καταρχήν να σας εκφράσουμε, τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη της νέας θέσης σας ως Γενικού Γραμματέα της Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας και τις ειλικρινείς μας ευχές για την ευόδωση του σημαντικού έργου που αναλαμβάνετε, να οδηγήσετε δηλαδή την παραμελημένη και υποβαθμισμένη Αιτωλία & Ακαρνανία στις λεωφόρους της ανάπτυξης.

Οι ιδιαίτεροι δεσμοί σας με την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, λόγω καταγωγής σας από την όμορη Λευκάδα, εκτός του ότι σας καθιστούν γνώστη των προβλημάτων της περιοχής, επιβάλλουν την άμεση και ουσιαστική συνεργασία με όλους τους φορείς και του πολίτες, διότι οι νέοι στόχοι που απαιτούνται για την Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, θα πρέπει να ανεβάσουν τον πήχυτης ανάπτυξης πολύ ψηλά.

Η ανορθολογική αντιμετώπιση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών της ενδοχώρας και ιδιαίτερα του δικού μας νομού, έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση αυτού του γεωγραφικού διαμερίσματος καθώς και του μετωπικού συμπλέγματος του Ιονίου, αφού επηρεάζεται άμεσα από τη δυτική Στερεά.

Η πολιτική αυτή είχε σαν αποτέλεσμα το μαρασμό της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, με τα γνωστά αντιαναπτυξιακά αποτελέσματα για τη περιοχή μας.

Η έλλειψη στρατηγικής , οι διάφορες στρεβλώσεις και η οικονομική καχεξία οδήγησαν σε μεγάλα αδιέξοδα την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Νομαρχία αντί να είναι θεσμός οργάνωσης και σχεδιασμού των τοπικών δράσεων για ανάπτυξη υποβαθμίστηκε, αφυδατώθηκε. Η συρρίκνωση κοινωνικών θεσμών και κάθε συλλογικότητας ή πρωτοβουλίας πολιτών είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές την ισοπέδωση και την ακύρωση κάθε προσπάθειας για πρόοδο και προκοπή του τόπου, που τόσο πολύ επαγγέλονταν η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η Περιφέρεια πρέπει επιτέλους να σταματήσει να κινείται, κεντρομόλα με μοναδικό της πυλώνα την Πόλη της Πάτρας (που και αυτή έχει τα δικά της προβλήματα), αλλά με επιταχυνόμενη ταχύτητα στον ευρωπαϊκό αναπτυξιακό «χάρτη» για να μπορούμε να μιλάμε, ότι θα ξεφύγουμε από τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες που ζουν και δραστηριοποιούνται στη Δυτ. Ελλάδα.

Ο νομός Αιτωλ/νίας δεν μπορεί να ετεροκαθορίζεται κάθε φορά από τις δυο μεγάλες πόλεις της χώρας την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Αυτός ο Λαϊκισμός πρέπει να τελειώνει.

Τη συστράτευση όλων των φορέων και των Αρχών, που ζητήσατε κατά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2004, φάνηκε πώς την εννοούν κάποιοι παράγοντες του Νομού μας και μάλιστα εκπρόσωποι των πιο αντιπροσωπευτικών θεσμικών οργάνων, με την απουσία τους από την τελετή. Κατά τα άλλα επαγγέλλονται την ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας!

Στη Νέα εποχή , όπως αναφέρεται ο Πρωθυπουργός της Χώρας, για τη Δυτ. Ελλάδα, αισθανόμαστε την ανάγκη, να σας θυμίσουμε με απόλυτη ανιδιοτέλεια τι, ξέχασε να κάνει η απελθούσα κυβέρνηση και οι τοπικοί της παράγοντες επί μία εικοσαετία στο Νομό μας και στις πόλη μας Αγρινίο, Μεσολόγγι κ.λ.π., ευελπιστώντας για μια καλύτερη αντιμετώπισή τους.

 

Κύριε Γενικέ

Ο νομός Αιτωλ/νίας είναι απ' τους φτωχότερους νομούς της χώρας. Βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (48 η θέση) σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης των νομών της χώρας.

Η ανεργία ξεπερνά το 30% με τους νέους να έχουν φτάσει στα όρια της απόγνωσης. Κάθε οικογένεια έχει και έναν άνεργο, οι περισσότερες πτυχιούχους. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία βιώνουν έντονα τις πολιτικές επιλογές που έχουν εκτινάξει στα ύψη την ανεργία.

Οι αγρότες έχουν ξεκληριστεί. Τα χωριά έχουν μείνει χέρσα. Ο πληθυσμός έχει ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας, ζώντας μια σύγχρονη εξαθλίωση.

Είχαμε μάλιστα για πρώτη φορά ονομαστική μείωση του πληθυσμού κατά 2,5% στην τελευταία απογραφή στο νομό. Η εσωτερική μετανάστευση, που έχει αρχίσει, δείχνει ότι δεν υπάρχει μέλλον στην περιφέρεια. Το ΠΑΣΟΚ επαγγέλονταν την αποκέντρωση, ενώ με την πολιτική του προχώρησε σε υπέρ συγκέντρωση του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Τα χωρία στις επαρχίες του νομού: Βάλτου, Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Ξηρομέρου και Τριχωνίδας σε λίγο θα θυμίζουν σεληνιακό τοπίο.

Η συμφιλίωση των νέων με την αγροτική παραγωγή και τα νέα γεωργικά επαγγέλματα που ήταν ανάγκη να γίνει, έχει μετατραπεί σε σεμινάρια των επιτήδειων εξ Αθηνών και όχι μόνο! Τα παραδοσιακά προϊόντα μας, πήγαν καπνός!

Έχουμε την πιο χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων στο νομό σε έργα στρατηγικής σημασίας τόσο από το Β' ΚΠΣ όσο και από το Γ' ΚΠΣ. Τα στοιχεία το μαρτυρούν. Ο κ. Παπατσάκωνας στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του, προέβη σε απολογισμό της θητείας του (ομίλησε για το στοίχημα της περιφέρειας)! Ίσως να ήθελε να μας θυμίσει τον απέραντο τζόγο που η κυβέρνησή του καθιέρωσε στη χώρα μας:

Οι υποδομές που έχει ανάγκη η νέα αγροτική οικονομία είναι εκτός εποχής στην Αιτωλ/νία. Οι ελλείψεις σε τεχνογνωσία, εκπαίδευση, νέες δραστηριότητες, στη στήριξη της βιομηχανικής μεταποίησης, οργάνωση και διεύρυνση του πρωτογενή τομέα, της κατοχύρωσης και προβολής των προϊόντων ονομασίας προελεύσεως π.χ. τυριά Αμφιλοχίας, Ελιές Αγρινίου, μέλι κ.α. είναι ασύλληπτα πράγματα στον τόπο μας!

Θα περιμέναμε το σχεδιασμό κάποιας νέας πόλης στο νομό για την στήριξη νέων δραστηριοτήτων π.χ. Αστακό-Πλατυγιάλι. Αντίθετα γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στη δαπάνη δις. για την εναπόθεση του τσιμέντου στις πόλεις και στα χωριά του νομού, ενώ όλη αυτή η εφήμερη σχέση με τα δομικά υλικά ονομάστηκε ανάπτυξη (!)

Τα μεγάλα έργα που ήταν αναγκαία να γίνουν στην ενδοχώρα (ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου, Άκτιο) δεν συνδέονται με τα αναγκαία έργα υποδομών στο νομό, όπως παρά- Ιόνιος οδός, δυτικός οδικός άξονας Αντιρίου-Ιωάννινα-Κακκαβιά, παράκαμψη Ναυπάκτου η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και 13 χρόνια!! και ακόμα τη φτιάχνουν…. Για όλα αυτά κάποιοι πρέπει να μας απαντήσουν σε όλα αυτά τα γιατί;

Όταν η Ιόνιος οδός ξεχάστηκε απομακρύνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Ε. για το άμεσο μέλλον (2008). Ενώ δεν προβλέπεται η δημιουργία αυτού του αυτοκινητόδρομου, αντίθετα προβλέπεται η δημιουργία αυτοκινητόδρομου Σόφια – Kulata – Εληνοβουλγαρική μεθόριος (μέχρι το 2010). Με την υπογραφή της προηγούμενης κυβέρνησης παρακαλώ!!

Όταν το λιμάνι στο Πλατυγιάλι, αφού εγκαινιάστηκε πέντε φορές, δεν λειτουργεί και ούτε γνωρίζουμε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Όταν ο Δυτικός Σιδηροδρομικός Άξονας, που με τόσο απύθμενη αυταρέσκεια παρουσίαζαν οι τοπικοί πολαπλλασιαστές της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του Πασοκ, χάθηκε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, τη στιγμή που δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από κάποιο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή στην Αμφιλοχία, όταν παραδοθεί η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου, από το μποτιλιάρισμα δεν θα μπορείτε κύριε Γενικέ να πηγαίνετε τα Σαββατοκύριακα στην ιδιαίτερη πατρίδα σας, ενώ κι' εμείς δεν θα μπορούμε να πηγαίνουμε τα «περήφανα» γερατειά στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων γιατί το δικό μας Νοσοκομείο θα... γίνει.

Όταν ο νομός μας έχει σημαντική «αναπτυξιακή υστέρηση».

Όταν οι εξελίξεις στη Βαλκανική «μάλλον επιβράδυναν την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Περιφέρειας» .

Όταν «το Βόρειο τμήμα της (Αιτωλοακαρνανία) εμφανίζει ανισομέρειες χωρικής ανάπτυξης και είναι σχετικά αποκομμένο» .

Όταν δεν αξιοποιήθηκαν πόροι και δε δόθηκε βαρύτητα στην κατασκευή αρδευτικών έργων.

Όταν η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα είναι ανύπαρκτη.

Όταν το ορεινό δίκτυο , και η αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου (με χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις Αλυκές και γενικότερα η εξόρυξη του αλατιού) δεν έτυχαν ούτε κάποιας μελέτης.

Όταν δεν προτάθηκε συγκεκριμένη και αποδοτική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών , ενώ το μεγάλο πλεονέκτημα, που είναι το ΝΕΡΟ , είναι υπό συνεχή συρρίκνωση με ευθύνη της πολιτείας, των κυβερνήσεων καθώς και της ιδιωτικής ΔΕΗ.

Όταν δεν διεκδικούνται ούτε καν αντισταθμιστικά οφέλη.

Όταν ο νομός μας έχει το χειρότερο και κακοσυντηρημένο εθνικό δίκτυο!

Όταν το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι ελλιπές, σε όλες τις επαρχίες μας, καμία ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς νέο οδικό δίκτυο. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές σύγχρονες απαιτήσεις. Παράδειγμα ο δρόμος Αγρινίου Καλυβίων προς την πύλη του Αστακού πέντε χρόνια τώρα σκοτώνει τα παιδιά της περιοχής.

Όταν ο δρόμος για τον Προυσό (νέο γεφύρι της Άρτας) που θα έδινε διέξοδο προς την κεντρική Ελλάδα όλο γίνεται και ποτέ δεν προχωράει.

Όταν τα Λιμναία και κλειστά υδάτινα συστήματα έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και στην τύχη τους να αργοπεθαίνουν μαζί με το ζωικό τους βασίλειο, όπως αυτό της Τριχωνίδας, της Λυσιμαχίας, της Αμβρακίας κ.α.

Όταν ο Αμβρακικός κόλπος βρίσκεται σε οριακό σημείο. Φέτος απαγορεύτηκε αυστηρά η διάθεση μυδιών, αύριο ίσως να είναι αργά….

Όταν η παρατριχώνια οδός (αν και έχει σχεδιαστεί) ακυρώθηκε στις συμπληγάδες της οικολογικής ευαισθησίας και των διαφόρων σκοπιμοτήτων...

Όταν οι βιολογικοί καθαρισμοί και η βιώσιμη ανάπτυξη των αστικών κέντρων έμειναν στα προεκλογικά φυλλάδια. Ο κόλπος της Αμφιλοχίας έχει εκπέμψει sos προ πολλού, χωρίς να γνωρίζουμε αν μπορεί να σωθεί!

Όταν η Τριχωνίδα αντί να είναι η Λιμνοπούλα της ζωής παραμένει εφιάλτης για τη νέα γενιά, αφού έχει γίνει τόπος εναπόθεσης σκουπιδιών.

Όταν οι φυσικές – παραγωγικές πηγές μας στη περιοχή του Μεσολογγίου ( λιμνοθάλασσα, Αλυκές, Εύηνος, Αράκυνθος κ.α), αλλά και η τεράστια ιστορική – πολιτιστική μας κληρονομιά , παραμένουν εν υπνώσει . Καταστρέφονται, ληστεύονται από λίγους, Αντί να θρέφουν τα ίδια παιδιά τους, παρακμάζουν. Χρησιμοποιούνται ευκαιριακά, απουσιάζει η διεκδίκηση αλλά και οι προσπάθειες ορθής αξιοποίησής τους . Πρυτανεύει η εισπρακτική λογική και η κρατικοδίαιτη οικονομική εξάρτηση.

Όταν για τις ζώνες χρήσης γης , για Βιομηχανικά και Βιοτεχνικά Πάρκα δεν γίνεται καν λόγος. Στο νομό είναι ασύλληπτα τα πράγματα αυτά.

Όταν δεν γίνεται καν λόγος για το οικιστικό - χωροταξικό σχεδιασμό των δύο πόλεων, όπως και των άλλων αστικών κέντρων μας.

Όταν η παράκτια περιοχή του Ιονίου στον Αστακό και στο Μύτικα καταστρέφεται από τα τρωκτικά των ΚΠΣ!!

Όταν ο μυθικός Αχελώος, εκτός ότι του έχουν γδάρει τα σωθικά του από τις αμμολυψίες, μαζί με τα άλλα ποτάμια και τα ρέματα πνίγονται καθημερινά στα σκουπίδια της καταναλωτικής μας μανίας και έχουν μετεξελιχθεί σε εστίες μόλυνσης.

Όταν οι συνεχείς ρήψεις στην κοίτη του Αχελώου χιλιάδων κυβικών όγκων περιττωμάτων των σφαγείων, χοιροτροφείων κ.λ.π. έχουν διαμορφώσει ένα κρανίου τόπο, με απρόβλεπτες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον συνέπειες, τι έχουν κάνει γι' αυτή την καταστροφή; Πού ήταν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ-ΝΑ, Δήμαρχος Αγρινίου και η περιφέρειά μας;

Όταν η εκτροπή της λογικής (του ποταμού Αχελώου) είναι σε σύγκρουση μεταξύ του μύθου και της αφήγησης, μεταξύ της εύφορης κοιλάδας της Αιτωλικής γης και του διψασμένου Θεσσαλικού κάμπου.

Όταν τα σύγχρονα σφαγεία στο νομό μας φροντίζουν για την υγιεινή (!) διατροφική αλυσίδα των πολιτών της Αιτωλοακαρνανίας.

Όταν Αντί της οικολογικής ανακύκλωσης και διαχείρισης των σκουπιδιών για κάθε γεωγραφικό σύμπλεγμα του νομού η προηγούμενη κυβέρνηση έθεσε την αισθητική μας στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Όταν τα σκουπίδια στην Κλείσοβα στο Μεσολόγγι έχουν γίνει ένα με την αρμύρα της θάλασσας.

Όταν η περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για τη διαχείριση των σκουπιδιών αντί να δώσει λύσεις, προσπαθούσε να φορτώσει στο νομάρχη το κοινωνικό-πολιτικό κόστος των αρνητικών επιπτώσεων, από αυτή τη δράση, ενώ μείωσαν και το αρχικό διάστημα της χρηματοδότησης από 7 σε 3 χρόνια! με αποτέλεσμα οι πολίτες να οσμίζονται και να πληρώσουν από πάνω την εγκατάλειψη του νομού.

Όταν το λιμάνι του Μεσολογγίου δεν είναι ούτε καν «δεύτερης βαθμίδας, όπως του Αστακού, Αιγίου, Κυλλήνης.

Όταν οι ΑΛΥΚΕΣ δεν συνιστούσαν για τη κυβέρνηση «συγκριτικό πλεονέκτημα» ανάπτυξης.

Όταν από την εκμετάλλευση του υδάτινου στοιχείου στους ποταμούς Αχελώο και Εύηνο από την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ δεν δίδεται κανένα αντιστάθμισμα στο νομό (όπως έγινε στην Πτολεμαϊδα και τη Μεγαλόπουλη), ενώ μετά την απελευθέρωση της ενέργειας οι Δήμοι και η Νομαρχία θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στους επιλέξιμους πελάτες, ώστε τα δημοτικά τέλη να μην είναι ο βραχνάς των κατοίκων για την ύπαρξη κάθε κοινωφελούς έργου.

Όταν τομείς, όπως η υγεία . Η πρωτοβάθμια φροντίδα και η πρόνοια βρίσκονται σε τριτοκοσμική κατάσταση στο νομό μας. Τα περισσότερα Κέντρα Υγείας δεν έχουν βασικές ειδικότητες γιατρών ούτε και εργαζομένων!

Όταν τ α άτομα με αναπηρία και οι ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας έχουν γίνει λεία των επιτήδειων.… και έχουν αφεθεί στο περιθώριο της ζωής!

Όταν η νεολαία από την ανέχεια, την ανεργία και τα καθημερινά αδιέξοδα που την έχουν οδηγήσει έχει αφεθεί στην παραζάλη των εξαρτίσεών της, χωρίς να παίρνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο που να δίνει διέξοδο για τη ζωή. Ο νομός μας έγινε ελεύθερο πεδίο δράσης όλων αυτών των εμπόρων της «ελπίδας» χωρίς γυρισμό.

Όταν οι υποδομές στην εκπαίδευση , δεν είναι οι καλύτερες, ιδιαίτερα στην Α/θμια Εκπ/ση.

Όταν ο σχεδιασμός που επιχειρείται από τα θεσμικά όργανα της Νομαρχίας για την αγορά οικοπέδων και την ανέγερση νέων διδακτηρίων σκοντάφτει κάθε φορά στην τοπική κομματική διοίκηση της εκπαίδευσης και σε ορισμένους Δημάρχους.

Όταν στη σχολική στέγη έγιναν τεράστια λάθη (τοπικά) στον προγραμματισμό. Υπάρχουν καθυστερήσεις αφού οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης όσον αφορά τη σχολική στέγη βρίσκονταν σε αναντιστοιχία με την πολιτική τους, που ήθελε την ανάπτυξη στα πλαίσια μιας αποκεντρωμένης συγκέντρωσης των σχολείων σε βάρος της επαρχίας!

 

•  Τότε στο νομό Αιτωλ/νίας:

Αφαιρέθηκαν όλες οι διοικητικές αρμοδιότητες από τη Νομαρχία για την εκπαίδευση , όπως η συγκρότηση των υπηρεσιακών οργάνων στην εκπαίδευση, χρηματοδοτήσεις σχολείων, κ.α.

Κατάργησαν τα περισσότερα σχολεία στα χωριά , ενώ με το περιβόητο σχέδιο «Ι. Καποδίστρια» κατάργησαν και τη ζωή σε αυτά.

Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ρούμελης και Ιονίων νήσων με έδρα το Αγρίνιο που είναι αναγκαίο να υπάρξει πήρε το τραίνο της μεγάλης φυγής. Μας έδωσαν μόνο δύο τμήματα μέχρι το 2006 (βλέπε ΕΠΕΑΚ) για να μην φωνάζουμε.

Ο παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικός – αρχαιολογικός άξονας ΚΑΛΥΔΩΝΑΣ - ΠΛΕΥΡΩΝΑΣ - ΟΙΝΙΑΔΕΣ δεν αναφέρονταν πουθενά .

Από το 1.5 εκ. τουρίστες που κατεβαίνουν στο λιμάνι της Πάτρας σχεδόν κανένας δεν περνά από τη πόλη του Αγρινίου, ενώ οι τουριστικές υποδομές στο νομό είναι ανύπαρκτες, παρόλο ότι περιβρέχεται στα δυο τρίτα του από θάλασσα.

Οι ιαματικές πηγές που υπάρχουν στο νομό μας (Μυρτιάς, Λυσιμαχίας, Στάχτη Ναυπακτίας, Τρύφου, Κρεμαστών κ.λ.π.) και οι άλλες μορφές τουρισμού, που θα έπρεπε να είχαν αναπτυχθεί και στηριχθεί, δεν απασχόλησαν την απερχόμενη κυβέρνηση;.

Οι πολιτιστικές δραστηριότητες στο νομό για τη τοπική κοινωνία είναι ηρωισμός. Οι διάφοροι Σύλλογοι έχουν περάσει στην επαιτεία για να μπορέσουν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς (κυκλοφόρησαν και έντυπα των βουλευτών του Πασοκ με τις επιλεκτικές ενισχύσεις).

Ό,τι δεν μπορούσαν να ελέγξουν ή να το ενσωματώσουν (στο κυρίαρχο ελιτίστικο πολιτισμό τους) ήταν εχθρός τους, κι' έτσι ο Δήμαρχος Οινιαδών βρέθηκε κατηγορούμενος διότι διέπραξε το μεγάλο έγκλημα να οργανώσει θεατρική παράσταση αναδεικνύοντας το αρχαίο θέατρο της περιοχής του με τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.

Οι Λαϊκοί δημιουργοί και οργανοπαίκτες λιμοκτονούν. Το επίδομα της πρόνοιας τους προσβάλει, όλους αυτούς που η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη.

Στο Αγρίνιο γκρεμίζουν ό,τι έχει απομείνει από την ιστορία της πόλης μας, με τον Δήμο μας Πόντιο Πιλάτο στο έγκλημα της αποδόμησης της πόλης από τα παλιά κτίσματα και κάποιους άλλους να υπερασπίζονται δήθεν την ιδιοκτησία, που εξ αντικειμένου στην περίπτωση των αποθηκών Παναγόπουλου, η ιδιοκτησία είναι εξ αδιαίρετου με την Ιστορία της πόλης μας…

Η Ιστορική μνήμη, ο πολιτισμός και τα αξιοθέατα του νομού είναι μια ξεχασμένη υπόθεση για το ελληνικό κράτος. Ευτυχώς, όμως γι' αυτά έχουν γίνει υπόθεση μερικών ρομαντικών του πολιτισμού και της ιστορικής μας αναφοράς στο νομό και ελπίζουμε στη σωτηρία τους.

Οι αθλητικές υποδομές απαράδεκτες έως ανύπαρκτες. Ο σωματειακός αθλητισμός είναι όμηρος ενός κλειστού λόμπι (ποδόσφαιρο κ.λ.π). Στο Αγρίνιο δεν υπάρχει ουσιαστικά κλειστό γυμναστήριο με αποτέλεσμα οι αθλητικοί σύλλογοι να αναγκάζονται να μετακινούνται στην ΑΡΤΑ!! και στο ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ!! προκειμένου να γυμνάζονται καθημερινά και να δίνουν τους αγώνες των πρωταθλημάτων.

Επιστροφή στην αρχή της σελίδας

Τα Δημοτικά Γυμναστήρια , όπως της Αμφιλοχίας, του Αγγελοκάστρου, Αιτωλικού, Αστακού, Βόνιτσας, Δοκιμίου, Θέρμου, Ευηνοχωρίου, Κατοχής, Καλυβίων Καινουργίου, Νεοχωρίου, Παναιτωλίου, Παπαδατών, Νεαπόλεως, Αγ. Κων/νου κ.ά. βρίσκονται σε ¨τραγική¨ κατάσταση από την εγκατάλειψη.

Κάθε ανυπότακτος πολίτης πολεμήθηκε, λυσσαλέα από το καθεστώς και τις διάφορες ομάδες που λυμαίνονταν την τοπική εξουσία

Οι επαγγελματίες ανυπεράσπιστοι βάλλονταν από παντού, ενώ περιμένουν να δουν το άλλο ήθος και ύφος της εξουσίας.

Εμείς οι Αιτωλοί και Ακαρνάνες γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από το αίτημα της δημιουργίας ξεχωριστής περιφέρειας μαζί με την δική σας ιδιαίτερη πατρίδα. Αυτό δεν το λέμε από φόβο η δειλία αλλά θέλουμε να κάνουμε ποιο κοντινό ταξίδι στην δικιά μας Ιθάκη.

 

Στον πίνακα των τοπικών προβλημάτων η εξίσωση Αιτωλ/νία – Ανάπτυξη περιμένει ακόμα τη λύση της. Λύσεις βέβαια μπορούν να δώσουν μόνο οι τοπικές κοινωνίες, που δημιουργούν και υφίστανται τις συνέπειες των προβλημάτων που υπάρχουν, παγιδευμένοι σε ένα σύστημα παραγωγής, που υπονομεύει το μέλλον των παιδιών τους και το φυσικό περιβάλλον.

Αναμένοντας επομένως τις αποτελεσματικές σας ενέργειες για κάθε ένα από αυτά τα προβλήματα, που ξέχασαν οι προηγούμενοι περιφερειάρχες, Σας Εύχομαι και πάλι κάθε Επιτυχία και να δικαιώσετε τις προσδοκίες ΟΛΩΝ των ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΩΝ χωρίς διακρίσεις.

 

Αγρίνιο 15 Απριλίου 2004

Με εκτίμηση

 

Κώστας Διον. Κορδάτoς

Υπ. Δήμαρχος Αγρινίου.

 

Πάνος Κατσούλης

Υπ. Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου

 

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση