etoloakarnania

menu

 

   
 
Ακακία Κορδόση
 

Επίτιμη διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύθηκε, την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2003 σε μια λαμπρή τελετή, στην κατάμεστη από εκλεκτό κοινό, αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος, η συγγραφέας Ακακία Κορδόση.
Η ύψιστη ακαδημαϊκή τιμή απονεμήθηκε στην συμπολίτισσα μας λογοτέχνη κατόπιν ομόφωνης απόφασης της συγκλήτου του Πανεπιστημίου μετά από εισήγηση του τομέα νεοελληνική φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Η εκδήλωση άνοιξε με προσφώνηση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη ο οποίος χαρακτήρισε την κ. Ακακία Κορδόση «ως μια σεμνή παρουσία όλων των ελληνικών γραμμάτων, η οποία είναι μια συγγραφέας που ζει και συγγράφει στην ελληνική περιφέρεια με το έργο της να φθάνει εκτός Ελλάδος, καλλιεργημένη, ευαίσθητη, προβληματισμένη, μια σύνθετη προσωπικότητα, ένα ανήσυχο πνεύμα που ασχολείται με την τέχνη του λόγου σε ένα ευρύτατο φάσμα του», επισημαίνοντας στην συνέχεια ότι «η ελληνική επαρχία χρειάζεται τέτοια φωτεινά παραδείγματα, τέτοια πρότυπα» και τόνισε ότι το πανεπιστήμιο θέλει «τιμήσει το έργο της, να τιμήσει τον πνευματικό της αγώνα, να τιμήσει την γυναίκα που τόλμησε, βγήκε και στάθηκε στον πνευματικό στίβο και να τιμήσει στο πρόσωπο της, την ελληνίδα η οποία αθόρυβα, σεμνά έξω από τα φώτα της δημοσιότητας, έξω από τα εκδοτικά κυκλώματα, έξω από τους μηχανισμούς προβολής κάνει αυτό που είναι ουσία. Γράφει και με την γραφίδα της διδάσκει δηλαδή προβληματίζει δηλαδή συνθέτει και δημιουργεί τέχνη» και κλείνοντας ο κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης απευθυνόμενος στην κ. Ακακία Κορδόση της είπε «η μεγάλη τιμή που σας γίνεται σας αξίζει και τιμώντας το Πανεπιστήμιο εσάς τιμάται το ίδιο».


Για το συγγραφικό έργο της κ. Ακακίας Κορδόση μίλησε στην συνέχεια η πρόεδρος του τομέα νεοελληνικής φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Ελένη Μαρμαρινού-Πολίτου η οποία ανέλυσε τους λόγους αυτής της πρωτοβουλίας με την οποία το τμήμα φιλολογίας «για πρώτη φορά θέλει να αποδείξει εμπράκτως την παρέμβαση του τμήματος φιλολογίας στα λογοτεχνικά πράγματα της χώρας με το σκεπτικό ότι ο τομέας νεοελληνικής φιλολογίας αποτελεί τον φυσικό χώρο του οποίου τα μέλη με τα επιστημονικά και αντικειμενικά κριτήρια που διαθέτουν εκ της ιδιότητας τους είναι σε θέση να εντοπίζουν και να τιμούν άξιους λογοτέχνες ακόμη κι όταν αυτοί συνειδητά και σεμνά παραμένουν μακριά από τις δημόσιες λογοτεχνικές σχέσεις της πρωτεύουσας και τον θόρυβο των Μέσων Μαζικής Επικοινωνία, όπως η Ακακία Κορδόση», τονίζοντας ότι «η πανανθρώπινη διάσταση του έργου της Ακακίας Κορδόση που το προφυλάσσει από τον κίνδυνο του απλοϊκού ηθογραφισμού και ελληνικού φολκλόρ και που βρήκε άμεση αναγνώριση και από το γαλλικό αναγνωστικό κοινό, δεν μπορούσε να ξεφύγει από την κρίση των αρμοδίων ελληνικών πανεπιστημιακών φορέων».
Ακολούθως η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κ. Δήμητρα Θεοφανοπούλου ανέγνωσε το πρακτικό της αναγόρευσης σε επίτιμη διδάκτορα του τμήματος της κ. Ακακίας Κορδόση και έγινε η περιένδυση της τιμώμενης.
Η τελετή έκλεισε με ομιλία της συγγραφέως με θέμα «η μοναξιά των δημιουργών».
Παρόντες για να τιμήσουν με την παρουσία τους την μεσολογγίτισσα συγγραφέα ήταν ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιώργος Πρεβεζάνος επικεφαλής πολυπληθούς αντιπροσωπείας της δημοτικής αρχής, ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελευθέριος Βορτσέλας, οι πρώην υπουργοί Αναστάσης Πεπονής και Παναγιώτης Δελημήτσος, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κώστα Καραμανλή Γιάννης Αγγέλου, ο πρώην βουλευτής Αριστοτέλης Μιμμής, ο πολιτευτής Απόστολος Κωστόπουλος, καθηγητές Πανεπιστημίου κ.α.

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση