etoloakarnania

menu

 

   
 
Οι προετοιμασίες για το ΤΕΙ Ναυπάκτου
 

Ξεκινάει από το 2004 το ΤΕΙ Ναυπάκτου

Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2003, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη μίσθωση ακινήτου (κτηρίου) για την προσωρινή στέγαση του Παραρτήματος ΤΕΙ στη Ναύπακτο.
Ομόφωνα αποφασίστηκε να προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικές διαδικασίες, και για το θέμα αυτό συνεδριάζει σήμερα Τρίτη, στις 11 π.μ., η Δημαρχιακή Επιτροπή για την κατάρτιση των όρων διακήρυξης για τη μίσθωση του κτηρίου.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε τριμελή επιτροπή καταλληλότητας για την αξιολόγηση του κτηρίου, αποτελούμενη από τους Αντιδημάρχους Ν. Ραυτόπουλο και Κων/να Πλούμη και το μηχανικό Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δημ. Καρβούνη, και με αναπληρωματικούς τους Δημοτικούς Συμβούλους Γ. Πολιτόπουλο και Γ. Γούλα και τον Μηχανικό Κ. Αντωνόπουλο από την Τεχνική Υπηρεσία.
Ο Δήμος Ναυπάκτου θα κάνει το πάν, προκειμένου να λειτουργήσει το τμήμα ΤΕΙ Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων από το Φθινόπωρο του 2004 και για να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, ως προσωρινή λύση, προτείνει (για ένα-δύο το πολύ χρόνια) την ενοικίαση νεόδμητου κτηρίου, γύρω στα 1000 τετραγωνικά μέτρα, μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα θα κινούνται γρήγορα οι διαδικασίες για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει οριστικά το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα, σε χώρο άνω των 50 στρεμμάτων, που θα παραχωρήσει για το ΤΕΙ ο Δήμος.
Αυτή την τοποθέτηση-δέσμευση έκανε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Νταουσάνης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο «ΞΕΝΙΑ».
Στο «τραπέζι» της σύσκεψης έπεσαν και άλλες προτάσεις: Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Σταμάτης πρότεινε να δοθεί το «ΞΕΝΙΑ» για την προσωρινή φιλοξενία του ΤΕΙ, πρόταση με την οποία συμφώνησε και ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου Λεωνίδας Παναγιωτόπουλος, εφόσον βεβαίως συντρέχουν οι νομικές προϋποθέσεις για την αλλαγή χρήσης του κληροδοτήματος.
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος συνεχάρη τον Δήμαρχο Γιάννη Νταουσάνη για την «αποφασιστικότητα και ρεαλιστικότητα» της πρότασής του, να λειτουργήσει οπωσδήποτε το παράρτημα ΤΕΙ Ναυπάκτου από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά (2004-2005).
Ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Κονίδας συμφώνησε ότι μέσα σε 20 το πολύ ημέρες πρέπει να έχει βρεθεί το κατάλληλο κτήριο ιδιώτη για την προσωρινή στέγαση του ΤΕΙ και πρότεινε (όπως και ο κ. Νταουσάνης) δύο νεόδμητα κτήρια, που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις στη Ναύπακτο, αυτό του κ. Δ. Ντάρλα ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο Γυμνάσιο), καθώς και το κτήριο του κ. Πάνου στην Παλαιοπαναγιά.
Ο κ. Στάθης Λουκόπουλος πρότεινε το κτήριο του ΤΕΕ (ιδιαίτερα το δεύτερο τμήμα του), πλην όμως ο Νομάρχης κ. Σταμάτης, καθώς και ο κ. Γιώργος Γούλας (Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ναυπάκτου), υπενθύμισαν ότι υπάρχει πρόβλημα στατικότητας του κτηρίου του ΤΕΕ (όπως επισημαίνει και η σχετική έκθεση).
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Λουκόπουλος αντιτάχθηκε στην πρόταση για την προσωρινή λειτουργία του ΤΕΙ στο «ΞΕΝΙΑ», με τον ισχυρισμό ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να γίνει, επειδή, κατά του πνεύμα του κληροδότη δεν αλλάζει η χρήση του κληροδοτήματος.
Δευτερολογώντας ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Νταουσάνης, υπογράμμισε ότι ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με τεκμηριωμένη πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας, το αργότερο μέχρι 31 Δεκεμβρίου, αν διαθέτει το κατάλληλο κτήριο. Το ΤΕΙ θα λειτουργήσει μόνο αν είναι θετική η πρόταση του Δήμου. Έτσι θα συμπεριληφθεί το ΤΕΙ στο μηχανογραφικό για το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος (2004-2005). Ο κ. Νταουσάνης επέμενε στην προσωρινή λύση του ιδιωτικού κτηρίου, προκειμένου να λειτουργήσει από του χρόνου οπωσδήποτε το ΤΕΙ και υπογράμμισε ότι δόθηκε εντολή στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου να προβεί, από την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τους ιδιώτες κατασκευαστές της Ναυπάκτου, ενώ τριμελής επιτροπή, με συνοπτικές διαδικασίες, θα πρέπει να βρει λύση για την στέγαση του ΤΕΙ και να υπογράψει σχετικό συμβόλαιο-ενοικιοστάσιο, μέσα στις προθεσμίες που ορίζει –δεσμευτικά- το Υπουργείο Παιδείας, με σχετικό έγγραφό του προς το Δήμο.
Πάντως όλοι οι συμμετέχοντες, στην αποφασιστική αυτή σύσκεψη, συμφώνησαν ότι για το καλό της πόλης της Ναυπάκτου και της ευρύτερης περιοχής, το ΤΕΙ πρέπει οπωσδήποτε να λειτουργήσει από το φθινόπωρο του 2004, και το Υπουργείο Παιδείας να το συμπεριλάβει οπωσδήποτε στο μηχανογραφικό του για τις επιλογές των υποψηφίων φοιτητών, σε λίγους μήνες.
Ο κ. Νταουσάνης δεσμεύτηκε εξ άλλου ότι ο Δήμος Ναυπάκτου θα καταβάλει για ένα – δύο χρόνια το ενοίκιο, αν δεν μπορεί να το πληρώσει το Κράτος και η Νομαρχία (ενώ το ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει δηλώσει ήδη αδυναμία να καταβάλει το ενοίκιο). Ο κ. Σταμάτης τόνισε ότι θα συμβάλει οικονομικά και η Νομαρχία για το ΤΕΙ.
Συμφώνησαν επίσης οι παρόντες ότι παράλληλα -χωρίς χάσιμο χρόνου- θα πρέπει να κινούνται οι διαδικασίες για την μόνιμη κτιριακή εγκατάσταση του ΤΕΙ, και όπως τόνισε ο καθηγητής του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Τριανταφύλλου, η σχετική χωροταξική μελέτη προβλέπει ότι, για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του ΤΕΙ, απαιτούνται αίθουσες 750 τ.μ., για το δεύτερο χρόνο 1.400 τ.μ. , για τον τρίτο χρόνο 2.000 τ.μ., για τον τέταρτο χρόνο 2.800 τ.μ. και για την πλήρη ανάπτυξη του ΤΕΙ Ναυπάκτου κτιριακό συγκρότημα 3.500 τ.μ.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι, για την οριστική στέγαση του ΤΕΙ, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 χρόνια (μέχρι να εξευρεθούν τα κονδύλια) και πάντως συμφώνησε ότι συντομότατα πρέπει να εξετασθούν όλες οι προτάσεις, ώστε να λειτουργήσει από το 2004 το Παράρτημα ΤΕΙ Ναυπάκτου και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρόταση του ΤΕΙ Μεσολογγίου προς το Υπουργείο Παιδείας.
«Το ΤΕΙ στην πόλη μας είναι ένα επίτευγμα, για το οποίο εργάσθηκαν με ζήλο όλες οι δημοτικές αρχές, όλοι οι κοινωνικοί φορείς, ο εκπρόσωπος της εκκλησίας, και το θέλουν όλοι οι πολίτες της Ναυπάκτου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νταουσάνης.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η δευτερολογία του κ. Κονίδα, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για γκρίνιες. Για να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος να προχωρήσουν ταχύτατα όλες οι νόμιμες τυπικές διαδικασίες».

 
 

........................www.29dytika.gr © 2002-2017 | Αιτωλοακαρνανια

 
εγκυρη. επισημη. ενημερωση